nedeľa 14. apríla 2024

Kultúra Južnej Kórei


Najdôležitejším aspektom a základom kultúry v Južnej Kórei je rodina a úcta k starším. Z nej vychádzajú aj normy správania, ktoré siahajú až do doby konfucionizmu. V tradičnej rodine je zvykom, že rodičia pracujú tvrdo, aby deťom poskytli dobré vzdelanie, ktoré je v Južnej Kórei veľmi dôležité. Neskôr, keď deti vyrastú, ich nepísanou povinnosťou je, že sa postarajú o rodičov.

Vzťahy a manželstvá:

Aj keď západný štýl v dnešnej dobe ovplyvňuje aj kultúru a vzťahy, väčšina obyvateľov je stále konzervatívna. Ešte aj dnes je bežné, že manželstvo je dohodnuté na základe poznania sa rodičov navzájom. Ďalšími spôsobmi sú napríklad- prostredie školy, voľno časové aktivity, dohodnuté stretnutia vďaka priateľom či kolegom alebo aplikácie. Je bežné vidieť skupinku mladých ľudí v meste, kaviarni, reštaurácií alebo v parku. Nie je zvykom osloviť niekoho, napríklad v bare alebo len tak počas bežného dňa. 

Univerzita je míľnikom v živote mladých, kedy dostávajú trochu väčšiu voľnosť. Počas randenia si páriky nevymieňajú bozky na verejnosti a príliš sa ani nedotýkajú. Spôsob akým vyjadria vzájomné sympatie je kupovanie si darčekov, obliekanie rovnakých alebo zladených odevov alebo nosenie rovnakých topánok. Bývanie spolu pred manželstvom tiež nie je bežnou formou spolužitia. Ak ste vo vážnom a dlhom vzťahu, na rad príde zoznámenie partnera s rodičmi a neskôr dvoch rodín. 

Zásnubný prsteň nie je súčasťou žiadosti o ruku. Po zoznámení dvoch rodín príde rada na svadbu, ktorá zahŕňa väčšinou iba sobáš. Kedysi sa pár obliekal do tradičného odevu. Táto tradícia sa dodržiava aj dnes, ale čím ďalej, tým viac párikov si zvolí -biele šaty a oblek, ako je to zvykom u nás. 

Po sobáši dvojica začína bývať spolu. Tradične sa po svadbe syn stará o rodičov a dcéra o svokrovcov, žena vedie domácnosť a muž sa stará o financie. Ale v dnešnom svete už nie je ničím výnimočným vidieť ženu, ktorá má vlastnú kariéru.

Náboženstvo:

Južná Kórea patrí do kategórie krajín, ktoré nemajú národné náboženstvo. Z dávnej minulosti až dodnes, ho však ovplyvňujú budhizmus, šamanizmus, konfucionizmus či kresťanstvo.  

Vzdelanie:

V Južnej Kórei je veľmi dôležitým faktorom vzdelanie. Od neho závisí budúcnosť, zamestnanie aj postavenie v spoločnosti či uznanie. Počas štúdia má okolie a rodina silný vplyv na študentov. 

Vzdelávací systém má 3 časti + univerzita:

- 6 rokov základnej školy

- 3 roky nižšej sekundárnej strednej školy

- 3 roky vyššej strednej školy

Školský rok sa delí na 2 semestre (marec/júl, september/február). Študenti chodia do školy od pondelka do piatka a povinná školská dochádzka je do 15/16 r. života.

Základná škola- deti sa učia predmety ako napr. matematika, hudba, veda, telesná výchova, morálna výchova, angličtina, kórejčina, matematika. Súčasný vzdelávací systém kladie veľký dôraz na kreativitu a šikovnosť detí, než na bifľovanie či fyzické tresty, ktoré boli kedysi bežné.Nižšie sekundárne vzdelanie – Dieťa je automaticky prijaté po spravení záverečných skúšok na základnej škole. Deti do školy chodia v obvode kde bývajú a časté je aj nosenie uniforiem. Študenti sa učia predmety ako angličtina, kórejčina, matematika, geometria, hudba, spoločenské vedy, domáca história a ekonomika,...

Vyššie sekundárne vzdelanie – Predmety sa líšia podľa odboru a školy. Záverečné skúšky sa nazývajú „Suneung“, ktoré trvajú celý deň(cca 8 hodín). Táto skúška je dôležitým míľnikom v živote študenta. Preto sa tento deň stáva významným aj pre jeho rodinu a okolie. Je bežné vidieť rodičov ako sa modlia v chráme/v kostole. Premávka je v tento deň posilnená, aby študenti na testy nemeškali.

 Policajti pri meškaní môžu študentov dokonca doviesť do školy. Upraví sa aj letecká doprava (napr. menej letov), aby hluk nemohol študentov vyrušiť. Testy sa konajú z hlavných predmetov -národný jazyk, matematika, angličtina, história krajiny,.. . Počas celého štúdia študenti pociťujú tlak okolia či rodiny, čo môže spôsobiť aj psychické problémy.

 Je bežné, že po škole sa vyberú do študovní, kaviarní a študujú do večera či dokonca navštevujú platené hodiny doučovania. Tiež navštevujú večernú školu, ktorá im poskytne aj večeru, a študujú v nej neskoro do noci. Veľa stredoškolákov nemá vôbec čas na záľuby, priateľov, výlety, oslavy atď. Žiaľ Južná Kórea možno aj preto patrí ku krajinám s vysokou mierou samovraždy.

Po strednej škole väčšina študentov pokračuje v štúdiu na univerzite.Skratka „SKY“ - 3 najznámejšie univerzity v Južnej Kórei - Národnú univerzitu v Soule, Kórejskú univerzitu a univerzitu Yonsei.Štúdium na týchto univerzitách študentom zaistí dobre platenú pozíciu, spoločenské postavenie a uznanie, ktoré sú v Južnej Kórei populárne a smerodajné.

Zamestnanie:

Kedysi mali ženy nižšie postavenie v pracovnom živote. Dnes už existuje niekoľko opatrení, ktoré sa týkajú podpory žien v zamestnaní. Základným pracovným princípom je lojalita a rešpekt voči staršiemu/nadriadenému. Kórejčania pracujú tvrdo a hlavne dlho. Po práci je bežné, že sa skupina kolegov (aj s nadriadeným) vyberie do mesta na večeru a neskôr do barov či karaoke barov. Je to akoby pracovný rituál, ktorý má svoje nepísané pravidlá. Pitie alkoholu je pre Kórejčanov časť ich kultúry.

Záľuby Kórejčanov:

Asi najobľúbenejšia aktivita, ktorú Kórejčania praktizujú je turistika/prechádzky v prírode. Nachádza sa tu veľa národných parkov, hôr, lesných chodníkov či turistických trás.

Ďalšia známa aktivity je golf. Je forma oddychu ale aj obraz, ktorý odzrkadlí spoločenské postavenie či formu životného štýlu.

Ženy milujú nákupy a voľný čas strávený v nákupnom centre. Mládež rada trávi voľný čas napríklad v hracích miestnostiach „PC bang“ (internetové kaviarne, odkiaľ hrajú PC hry), v kine, návštevou rôznych atrakcií, kaviarní či „selfie room“.

Nočný život:

Južná Kórea má dlhú tradíciu konzumácie alkoholu a preto má aj svoju „kultúru pitia“. Veria, že formuje vzťahy medzi ľuďmi, v rodine, na pracovisku a pomáha k socializácií. Spomínaná kultúra má svoje pravidlá aj etiketu. Spomeniem niektoré :

- pri nalievaní (hlavne ak Vám nalieva niekto starší) treba pohár držať dvoma rukami

- nalievam dvoma rukami (alebo druhou rukou si podržím zápästie)

- sebe nikdy nenalievam

- počas napitia sa odvrátim bokom od staršieho člena (od nadriadeného)    

Je zvykom, že sa pracovný kolektív po práci (po 18:00) vyberie do mesta. Chodieva sa väčšinou po 18:00, bežne aj pracovné dni. Počas tejto aktivity navštívia viacero podnikov –reštaurácie a bary. Volajú to „Cha“- znamená to „kolo“ (v každom podniku si doprajú jedno kolo – večeru/pitie). Je bežné, že počas večera navštívia aj 3-4 reštaurácie a väčšinou sa večer končí v karaoke bare. Je až nezdvorilé takéto pozvanie odmietnuť, hlavne ak sa ho zúčastní aj nadriadený.

Vo veľkomestách dnes už nájdete nespočetne veľa barov, diskoték a klubov na západný štýl, ktoré navštevuje väčšinou mladá generácia.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára